Ion Sturza

Vă prezentăm mai jos o serie de sfaturi privind modalitatea în care putem sta acasă în timpul crizei cauzate de covid-19 fără ca să ne alterăm sănătatea și păstrându-ne în același timp tonusul psihic. Sfaturile au fost postate de către fostul Prim-Ministru al Republicii Moldova, dl.Ion Sturza, pe pagina sa de Facebook:

Stăm acasă!

Practica altor țări arată că unica soluție pentru a diminua din răspândirea coronavirusului este autoizolarea. Va dura cel puțin 6-8 săptămâni!

Dar…

Asta nu înseamnă să lâncezim într-un spațiu închis stând toată ziua tolăniți în fața televizorului sau butonând mobilul!

Urmează o serie de sfaturi prețioase:

  • Păstrați-vă orarul. Important este să ne sculăm la ora obișnuită. Facem o gimnastică de înviorare de 30 min. . Mișcarea este foarte importantă. Pe parcursul zilei mai facem 30 min. de sport. Folosim greutatea corpului și ce mai avem prin casă, sticle cu apă minerală, de exemplu. Puteți găsi pe Youtube multiple tutoriale care vă vor ajuta să vă amintiți cum se mișcă posteriorul și interiorul. Dansați!
  • Ascultați muzică și… lucrați! Lucru de la domiciliu presupune o disciplină puternică. Spre exemplu, angajații noștri lucrează în mare parte de la distanță. Avem pus la punct un sistem de comunicare permanentă în regim de teleconferință, grupuri pe WApp, Skype etc. .Fiecare are sarcini concrete, livrabile, sprint-uri. De 3 ori pe zi se face Check-in cu fiecare angajat.
  • Reduceți consumul de alimente cu cel puțin 20%. Nu beți alcool sub nici o formă. Reduceți și consumul de cafea. Dulciurile sunt indicate, dar cu măsură.
  • Deci, puneți-vă în mișcare permanentă corpul și mintea. Citiți cât mai mult. Noi toți avem cărți necitite în bibliotecă. Dacă nu le aveți, comandați-le online! Totul funcționează perfect. Curierii vin acasă.
  • Limitați la maximum privitul televizorului. În așa momente este nociv! Doar un buletin de știri local la un canal în care aveți încredere. Cel puțin, evitați emisiunile politice. Un film seara ar fi ok, dar nu seriale toată noaptea.
  • Comunicați cu cei din jur și în primul rând cu copiii, nu vă izolați unul de altul. Telefonați-vă părinții, prietenii. Taclalele sunt indicate! Bârfiți, veseliți-vă.
  • Nu cred că este o crimă să ieșim la aer liber în parcul de alături, dar păstrând distanța de alte persoane și solitar, pentru a nu risca infectarea cu covid-19.
  • Și da, bărbații se bărbieresc în fiecare zi. Doamnele se piaptănă și adaugă puțină cosmetică. Nu umblăm în pijamale și halate! Ușor , comod, dar nu debandant.
  • Când vom reveni la „lumină”, trebuie să arătăm ok atât fizic, cât și mental!
  • Intrăm în rutină, ieșim din “cap” (nu trăim doar în mintea noastră ci în realitate) !

Nu pretind că ceea ce am enumerat mai sus este totalmente corect. Doar vă împărtășesc din propria experiență. Sănătate să aveți!

 

Dl. Ion Sturza, fost Prim-Ministru al Republicii Moldova, a înființat în anii comunismului (1987) Asociația de Comerț Exterior MOLDEX (OCEM), în cadrul conducerii Republicii Moldova, pe atunci parte din URSS, în care a elaborat o serie de proiecte pionier de investiții străine cu atragere de capital străin, inclusiv aducerea de utilaje performante într-o țară (încă) aflată sub stăpânire rusească și cu o economie controlată de stat, de tip centralizat. A înființat și condus ulterior banca FinComBank din capitala statului (Chișinău). Zece ani mai târziu (1998) a ajuns ministru al economiei și reformelor. Ulterior funcției de prim-ministru, a înființat o importantă companie petrolieră, Rompetrol Moldova. În 2009 înființează un fond de investiții, Fribourg Capital, ce operează acum inclusiv în România. Printre investițiile sale este librăria on-line Elefant.ro (una din cele mai mari din România) sau Liberty Technology Park din orașul Cluj. A fost unul din primii politicieni ai Republicii Moldova care au denunțat furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova, semnalând în presă acest lucru prin numeroase interviuri în publicații naționale și internaționale.

 

Sursa text și foto: Facebook pagina personală Ion Sturza

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here